Skip to content

Ikhlaskah Kita Membantu Orang Lain ?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on print

Ikhlas selalunya lahir dari hati yang luhur dan mengharapkan redha Allah SWT semata-mata. Ikhlas ketika kita memberi pertolongan tetapi jangan mengharapkan sedikit pun pahala. Tetapi jika dalam agama, ikhlas bermaksud semua yang dilakukan kerana Allah SWT, tanpa mahu dipuji oleh orang lain. 

Apabila anda melaksanakan keikhlasan di hati anda. Maka Allah SWT akan memberikan ganjaran berupa ganjaran kelak. Pada dasarnya ikhlas tidak dapat diukur dengan kaedah apa pun.

Namun, semakin kita rela melakukan sesuatu, semakin besar ganjaran kita. Keikhlasan juga akan menjadi peranan yang sangat penting dalam kehidupan. Ini kerana jika kita melakukan sesuatu secara paksa, maka Allah SWT tidak akan menganggap amal itu sebagai tingkah laku yang ikhlas. 

Terdapat lima tanda-tanda amalan seseorang itu ikhlas kepada Allah SWT :

  • Takut mendapat kemasyuran dan pujian daripada masyarakat terhadap amalan-amalannya.
  • Merasai tak cukup dan tak puas menunaikan hak-hak Allah yang diamanahkan kepadanya.
  • Tidak menceritakan pada orang lain amalan-amalan soleh yang dia kerjakan, kerana amalan-amalan itu adalah rahsia dia dengan Allah SWT.
  • Tidak perlukan pujian dan tak mengharapkan pujian orang lain, dia merasakan pujian itu lebih baik  diberikan kepada orang lain yang berhak mendapatkannya.
  • Keadaannya sama saja samaada dia menjadi ketua atau orang bawahan. Tidak ada perasaan bermegah-megah dengan jawatan yang dimilikinya. Apa yang dilakukan semata-mata mencari redha Allah.

Sahabat yang dikasihi, Marilah sama-sama kita tingkatkan ilmu dan amal kita. Laksanakanlah semua amal soleh, amal ibadah dan kerja-kerja kebajikan semata-mata ikhlas kerana AllahSWT bukan mencari pujian manusia atau habuan dunia dengan kita mendiamkan kebenaran dihadapan mata kita. 

Golongan yang buat sesuatu amal kerana riak dan kerana harta dunia (untuk mencari makan) maka tempat duduk golongan ini adalah di Neraka, sedangkan golongan yang ikhlas semata-mata kerana Allah SWT akan menduduki tempat duduknya di Syurga seluas langit dan bumi.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on print
Print
Pengetahuan

Aktiviti & Artikel Terbaru

Daftar dan terus belajar Kaedah Haraki